donderdag 10 november 2011

Osaka - Dag 3

Weer slecht geslapen. Weer naar Kyoto. Ik had nog niet alles van mijn `lijstje` gezien, dus ik ging nog een keer terug, nu in m`n eentje. De reis ging voorspoedig.

Ik ben ben begonnen in een grote winkelstraat, daar zou een grote boekwinkel zijn en nog een andere winkel die me was aangeraden door Maya. Ik heb een boek gekocht waarin een meisje gevolgd wordt vanaf het moment dat ze besluit geisha te willen worden, en het moment dat ze het ook daadwerkelijk wordt, en daarna. Met veel foto's, erg mooi! Hebbedingetje ;-)

Toen ben ik door het straatje Pontocho gelopen, ook een geisha buurt. Hier heb ik de eerste geisha/maiko gespot, met haardracht, zonder make-up. Dus denk dat het een maiko was, zal daar zo nog wat over uitleggen.

Daarna ben ik kriskras door Gion gelopen, de bekendste en door toeristen drukst bezochte geishawijk. Hier geen spottingen helaas... wel veel authentieke straatjes gezien.

Next stop: Kinkakuji Temple, oftewel the Golden Pavilion. Mooi gouden gebouw in een mooie omgeving met de blaadjes die al aan het verkleuren zijn. De busrit heen en terug duurde echter langer dan mijn hele bezoek :-S  Kyoto heeft een relatief makkelijk begrijpbaar bussysteem, zeker als je in bezit bent van de toeristenplattegrond met alle lijnen + de werkwijze erop :-)

Avondschemer, ik loop weer door Pontocho en Gion. In Gion is het ontzettend druk met toeristen die net als ik hopen een geisha te zien. Er lopen zelfs groepen met gids rond! Snel sla ik een zijstraatje in, tot mijn verbazing is het daar uitgestorven. Dan heb ik mazzel: er komt in het zijstraatje een geisha naar buiten, helemaal 'voor mij alleen' :-D  Prachtig om te zien!

Snel en doelgericht loopt ze verder, zonder oogcontact te maken. Dit laatste hoort zo.

Uiteindelijk kom ik weer uit op de hoofdstraat, waar ik weer het geluk heb dat er een maiko aan komt lopen. Alleen nu ben ik niet alleen. Nog erger: sommige toeristen belagen die maiko gewoon, echt onbeschoft! Als een paparazzi erachter aan rennen, en dan pal voor haar gaan staan en vol in haar gezicht met flits een foto maken zonder ook maar toestemming te vragen! M'n mond viel open van deze praktijken, geen wonder dat ze zo snel doorlopen. Ik schaamde me dood. Ik heb steeds op een afstandje toegekeken, ik had al gehoord dat foto's maken not done is, dus mijn fototoestel bleef in m'n tas...

Tot slot viel ik echt met m'n neus in de boter. Twee taxi's stopten voor een huis, en niet lang daarna kwamen er 6 geishas/maikos naar buiten! Wauw! Op Internet lees ik dat je je soms gelukkig mag prijzen als je er überhaupt één spot, zo weinig zijn er tegenwoordig nog maar. Lucky me!

Ik zal nog even uitleggen hoe je nou kan zien of je met een maiko of een geisha (in Kyoto heten ze geiko) te maken hebt:

De kimono en haarversieringen van een maiko zijn veel uitbundiger, die van een geisha wat rustiger en volwassener. Geisha dragen meestal pruiken, bij maiko wordt hun eigen haar gebruikt om die extravagante kapsels te maken. Als ze make-up op hebben, kun je het makkelijkste naar de lippen kijken: bij een  (jonge) maiko is alleen de onderlip rood gekleurd, de bovenlip is wit. Bij een geisha/geiko zijn beide lippen rood.

De mouwen van de kimono van een maiko zijn veel langer dan die van een geisha, en ook de obi aan de achterkant is lang i.t.t. de opgeknoopte variant bij de geisha. Bij een maiko is de onderkraag rood, bij een geisha wit. Duidelijk genoeg zo? Er zijn nog veel meer details waaraan je het kunt zien, maar dat wordt een te lang verhaal ;-)

Het lastigste is tegenwoordig meer om te zien of je met een echte maiko te maken hebt, of met een toerist verkleed als maiko. Er zijn heel veel make over studios voor toeristen waar je ze je omtoveren tot maiko of geiko, inclusief haar en make up. Na de fotoshoot mag je nog een paar uurtjes de straat op in je outfit. Ik heb met name veel Japanse toeristen gezien, verkleed in kimono. Als je eenmaal weet waar je op  moet letten, pik je ze er zo uit ;-)

Ik heb in ieder geval nog genoeg te zien hier, dus hopelijk kom ik hier ooit nog een keer met zo'n lange stop! Voorlopig even niet, te druk met de aankomende verhuizing ;-)

2 opmerkingen:

  1. wat een leuk verhaal en mooie foto's !

    groetjes D

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk dat je jezelf er in verdiept, zoveel waarneemt en terug wil komen, omdat je nog niet genoeg gezien hebt.

    BeantwoordenVerwijderen