zaterdag 17 december 2011

Berlijn

Vlak na onze verhuizing vertrok ik (alleen) naar Berlijn, met het vliegtuig, met m'n eigen maatschappij, gewoon als betalend passagier ;-) M'n reis begon al leuk, want raad eens van wie ik een tweet kreeg een dag voor vertrek?

Aangezien ik nog nooit vanaf mijn nieuwe woonplek naar Schiphol was gereden, vertrok ik ruim op tijd. Ik moest nu ook naar P40 i.p.v. P30 waar ik tot nu toe al die jaren geparkeerd had, is handiger hiervandaan... Erg leuk om alle processen weer eens als passagier te ervaren.

De vlucht zelf verliep voorspoedig in één van onze nieuwere 737-700. Wat is Berlijn Tegel een kleine luchthaven! Als crew werden we altijd opgehaald bij het toestel, dus ik had de luchthaven nooit eerder van binnen gezien...

Op naar mijn hotel/hostel. Een kleine kamer, basic maar schoon en alles wat je nodig hebt, zat erin :-) Prima!

Die middag/avond heb ik veel rondgelopen in het stadcentrum. Brandenburger Tor, Unter den Linden, Reichstag (helaas kom je daar niet meer zomaar in, je moet online een afspraak maken meerdere dagen van tevoren, was veranderd sinds mijn laatste bezoek hier), Potsdamer Platz, Gendarmenmarkt, kerstmarktjes...

Dag 2 wilde ik een tour doen, naar Sachsenhausen, waar in en na WOII een concentratiekamp heeft gestaan. Alle tours heb ik gedaan bij New Berlin Tours , niks op aan te merken! Van 11 tot 5 waren we op pad met een groep mensen plus Engelse gids.

Het was fascinerend, indrukwekkend, schokkend en luguber tegelijk om daar te zijn, rond te lopen en je proberen voor te stellen wat zich hier heeft afgespeeld. En dan was dit nog maar een klein kamp vergeleken bij bijvoorbeeld het bij ons meer bekende vernietigingskamp Auschwitz :-O Ik heb zoveel informatie gekregen van de gids en door het rondlopen!

Na terugkomst in de stad ben ik de straten bij de Kurfürstendam gaan verkennen, en gaan eten bij Vapiano . Echt fantastisch! Zo lekker gegeten! En ze zitten ook in Nederland! Bij binnenkomst krijg je een soort bankpasje, daarna bestel je bij de kookstations wat je wilt eten en het wordt voor je neus klaar gemaakt. Vers, lekker en betaalbaar!

Dag 3 stond de ochtend in het teken van de Free Tour. Een rondleiding van bijna 4 uur door het stadscentrum. Leuk en leerzaam! Aanrader als je nog nooit in Berlijn geweest bent, je krijgt zo snel een goede indruk van de stad. Ze doen deze tour ook in andere steden!

Daarna op tijd weer richting het hotel om me klaar te maken voor het concert waar deze citytrip voor mij om begonnen is: Rammstein in O2 World.

Met de U- en S-bahn kwam ik makkelijk bij O2 World, ik was vrij vroeg binnen en zat ontzettend ver vooraan, toen het concert begon nog maar een meter van het allereerste dranghek af! :-D Tijdens het wachten raakte ik aan de praat met een stel Duitsers, die waren zeer verbaasd dat iemand helemaal uit Nederland hiernaar toe gekomen was :-P

Het voorprogramma, Deathstars, was ook niet slecht, die zanger was echt te grappig af en toe en de muziek was best oké!

Uiteindelijk kwamen we niet voor Deathstars natuurlijk ;-) Ik heb Rammstein al een paar keer gezien, maar dit was het gaafste concert van hun waar ik ooit heen ben geweest, mede omdat ik zo dichtbij stond. Alle 'greatest hits' kwamen voorbij. En het publiek was super! Geen gebeuk, geen moshpits, als dit dreigde te ontstaan, greep security meteen in. Iedereen kwam net als ik voor het concert :-) Ik zal een paar filmpjes uploaden voor het idee. Wees gewaarschuwd, de meesten van jullie zullen dit takkenherrie vinden :-P

http://vimeo.com/33802330
http://vimeo.com/33824152
http://vimeo.com/33825146
http://vimeo.com/33826986


De laatste ochtend heb ik 3 dingen bezocht. Ik ben begonnen met een tour van Berlin Unterwelten, een rondleiding door één van de ondergrondse bunkers in Berlijn. Erg interessant, dit is weer een hele ander oogpunt om de gebeurtenissen vandaan te bekijken.

Toen door naar 'Topografie des Terrors'. Een gratis museum gewijd aan de vreselijke gebeurtenissen tijdens WOII. Wederom interessant. Als laatste een bezoek aan het informatiecentrum onder het 'Monument voor de vermoorde Joden in Europa'. Een monument wat de Duitsers gebouwd hebben op één van de duurste stukken grond in Berlijn. Geen vrolijk iets om te bezoeken, maar wel iets waar ik graag heen wilde.

En dan was het tijd voor de terugvlucht! Eerst nog een uur in de bus klem gestaan (overvol) op weg naar de luchthaven, geen pretje! Eenmaal op de luchthaven ging het weer super makkelijk, het scheelt echt of je zo'n kleine luchthaven hebt als daar of een grote als Schiphol. Berlijn Tegel (TXL) gaat trouwens dicht in juni 2012, dan gaat de nieuwe luchthaven Berlijn Brandenburg (BER) open. Dat is wel te zien, het interieur is zeer gedateerd!

De terugvlucht was met een Fokker 70 van KLM Cityhopper, duurt iets langer dan met de 737 maar ook prima! Leuk om hun ook eens aan het werk te zien :-)

6 opmerkingen:

 1. Hoi Vivian,
  Wat een leuke tweet heb je gekregen! En zo te lezen heb je je prima vermaakt in Berlijn. Leuke stad, hoor. Ik zou er ook graag weer eens naartoe willen. Groetjes,
  Danielle.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuke tips en een mooi verslag.
  Ga deze tips zeker gebruiken als ik naar de berlijn marathon ga.
  Fijne vakantie en kerst.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Vivian,

  Was je helemaal alleen naar Berlijn ???

  gr,

  Arlin

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @ Danielle: dat komt er vast nog wel eens van!

  @ Rinus: wat leuk dat je daar de marathon gaat lopen, en dat je wat aan mijn tips hebt!

  @ Arlin, ja, zoals ik al in de allereerste zin schrijf, ben ik alleen geweest. Moest snel beslissen met het boeken van een concertkaartje en had geen tijd om mensen mee te vragen...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. En inderdaad, takkenherrie :-)

  BeantwoordenVerwijderen